Digitalno domovanje

Na samem sejmu pa se zdi, da si razstavljavci ne zastavljajo tako resnobnih vprašanj. Združevanje zabavne elektronike, računalništva in telekomunikacij, znano tudi pod pojmom konvergenca, počasi omogoča zamisli o digitalnem domovanju, ki ga veliki igralci IT napovedujejo že nekaj let. Med ključne tehnologije, ki bodo odločale, kateri izdelovalci bodo v prihodnosti deležni milijardnih dolarskih dobičkov, sodijo varstvo digitalnih vsebin, brezžične širokopasovne tehnologije, visokoločljivostna televizija in osebne elektronske naprave, ki se bodo znale same povezovati s sorodnimi izdelki v digitalnem domu. Združevanje naprav odpira številne priložnosti nišnim izdelovalcem, ki se vse bolj specializirajo za obvladovanje kompleksnih sistemov. Zato že prihajajo pametni daljinski upravljalniki, ki bodo pomagali obvladovati kopico elektronskih naprav in celo podjetja, ki bodo za mesečno naročnino vzdrževala vso domačo zabavno elektroniko.

Telekomunikacije

Kljub zadovoljstvu, ki so ga mobilni operaterji občutili na letošnjem 3gsm kongresu zaradi svečanih govorov o dokončni uveljavitvi omrežij tretje generacije (umts), računalniška industrija jasno kaže, da ima s telekomunikacijami drugačne načrte. Čeprav praktične uporabe zmogljive brezžične tehnologije wimax nihče resno ne napoveduje pred letom 2006, telekomunikacijske operaterje dražijo napovedi o brezplačni govorni telefoniji. Niklas Zennström, ustanovitelj podjetja Skype technologies se je pohvalil, da ima skype že skoraj 30 milijonov uporabnikov, ki so doslej zastonj opravili že 5,5 milijard minut telefonskih pogovorov, Guerrino De Luca, predsednik uprave Logitecha, pa je ocenil, da so uporabniki Microsoftovega sistema MSN v zadnjih 20 mesecih opravili čez 3 milijarde »videosrečanj,« pri katerih se govorni telefoniji pridruži še živa slika sogovornika.

Tehnološke novosti in zabava

Veliko predstavljenih tehnoloških novosti je povezanih z zabavo: vse večji ploski televizijski sprejemniki (Samsung je predstavil 82-palčni model zaslona lcd), zmogljivejši mobilni telefoni (fotofoni so dosegli 7 milijonov točk in 3 GB vgrajenega pomnilnika), manjši trdi diski in nove gorivne celice (namenjeni reševanju pomnilniških in energijskih zagat sodobnih prenosnih naprav) ter zmogljiva strojna oprema (grafične kartice, procesorji). Ključna storitev, ki jo ponujajo že skoraj vsi izdelovalci, je prenosno poslušanje glasbe, Sonyjeva prenosna igralna konzola playstation 3 pa že nakazuje podobno revolucijo tudi pri ogledovanju filmov.

Our users

Here you can describe a typical user and why this project is important to them. It is good to motivate your visitors so that they come back to your website.